Voor docenten

Tips & tricks


(augustus ’20) | Nieuw handboek vreemdetalendidactiek!

Het nieuwe Handboek Vreemdetalendidactiek van uitgeverij Coutinho is te koop! Ik leverde ook een bijdrage (een hoofdstuk over luistervaardigheid in de vreemde taal). Een absolute must-have, wat mij betreft, met bijdragen van gerenomeerde taal- en onderwijsprofessionals, onderzoekers, en vakdidactici.

(mei ’20) | Online taalonderwijs geven, ga er maar aan staan!

We bevinden ons allemaal in een nieuwe werkelijkheid. Voor veel docenten betekent dit ongetwijfeld een steile leercurve op het gebied van digitale onderwijstoepassingen (voor mij in elk geval wel!). Ik heb heel veel gehad aan de website Today’s Teaching Tools van Irene van der Spoel. Eine richtige Fundgrube! Onder het menu-item Online Cursussen vind je zelfs een pagina volledig gewijd aan online talenonderwijs, met handige tips en tricks voor alle (deel)vaardigheden. Doe er je voordeel mee!

(feb. ’20) | Congres “Leren van de buren”, 20-21 april 2020

Het team van het Interreg-project Nachbarsprache & Buurcultuur organiseert ook in 2020 weer het congres “Leren van de buren” in de Wasserburg in Rindern, op 20 en 21 april. Met workshops van onder andere Doris Abitzsch (Universiteit Utrecht, project LEELU over vrij lezen in het vreemdetalenonderwijs) en Marjon Tammenga-Helmantel (Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek op het gebied van Landeskunde en grammaticadidactiek). Meer informatie vind je hier.

(jan. ’20) | Workshop luistervaardigheid in het mvt-onderwijs

Op woensdag 27 mei 2020 organiseer ik een workshop over luistervaardigheid in het mvt-onderwijs. De workshop is bedoeld om wetenschappers en andere taalprofessionals zoals docenten, toetsontwikkelaars, leergangauteurs bij elkaar te brengen om van elkaar te leren en samen na te denken over effectiever luistervaardigheidsonderwijs. De workshop vindt plaats op de campus van de Radboud Universiteit. Meer informatie over deze workshop vind je hier.

(dec. ’19) | Profielwerkstukprijs voor taal en cultuur!

Aan de Radboud Universiteit stimuleren we onderzoek naar taal en cultuur in de profielwerkstukken op het VWO. Om excellente profielwerkstukken te waarderen heeft de Faculteit der Letteren een wedstrijd uitgeschreven. Doen jij en je leerling(en) mee? Klik hier voor meer informatie.

(nov. ’19) | Een jaar lang gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties voor leraren?

Vanaf 29 oktober 2019 kunnen alle leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een jaar lang gratis toegang krijgen tot meer dan een miljoen wetenschappelijke artikelen over onderwijsonderzoek. Aanleiding voor deze pilot is de roep vanuit het onderwijsveld om vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties over onderwijsonderzoek. Meld je hier aan.

(okt. ’19) | Wil jij je leerlingen ook enthousiasmeren voor talenstudies?

Het Nationaal Platform voor de Talen heeft een website gemaakt (www.talenstudievoorjou.nl) met ervaringsverhalen van studenten en alumni en informatie over de arbeidsmarktperspectieven van talenstudenten (gebaseerd op het eigen werkveldonderzoek). Op de website vind je ook promotiemateriaal zoals een poster, een flyer, en powerpointslides. Er is zelfs een opleidingenzoeker. Zeker de moeite waard!

(okt. ’19) | Op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen binnen de vakdidactiek van de taalvakken? Word lid van beroepsvereniging Levende Talen.

Levende Talen organiseert studiedagen en congressen over talenonderwijs en informeert haar leden over nieuws en ontwikkelingen via de tijdschriften Levende Talen Magazine en Levende Talen Tijdschrift, de sociale media, de website www.levendetalen.nl en via de websites, sociale media en nieuwsbrieven van de talensecties. Misschien kan het lidmaatschap wel via je school geregeld worden. Als je de tijdschriften in de docentenkamer neerlegt heeft iedereen er plezier van.